גידול שושנות המים


גידול נימפאות :

קודם כל, ברצוני להבהיר נקודה חשובה - העצות הניתנות בהמשך הכתבה הם על סמך ניסיוני והידע האישי שלי.
איני סבור שיש רק דרך נכונה אחת לגידול נימפאות, וסביר להניח שחלקכם יחלוק על שיטות הגידול שלי. לדעתי כל אדם המגדל נימפאות ימצא את הדרך הנכונה ביותר עבורו, לפי התנאים בבריכה שלו ומיני הצמחים שהוא מגדל. העצות שאני אתן בהמשך הכתבה הם השיטות בהם אני מגדל נימפאות בבריכה הפרטית שלי, ובהצלחה רבה.
מניסיוני שלושת הגורמים החשובים ביותר הם מצע-שתילה עם מספיק חומרי מזון, עומק שתילה נכון וכמות אור מספקת.
מצע שתילה
מצע השתילה שאני משתמש בו הוא תערובת שתילה רגילה של עציצים. לצורך השתילה אני משתמש בכלים שטוחים ורחבים מאחר ולנימפאות יש מערכת שורשים רדודה. ניתן לרכוש מכלים מיוחדים לשם כך במשתלות שונות, או לחילופין, להשתמש בסלסילות פלסטיק רגילות לשימוש ביתי. את הסלסילות אני מרפד בבד (יוטה או משהו דומה) כדי שהמצע לא יברח מהצדדים. את מצע השתילה אני ראשית מרטיב היטב, כדי למנוע כיסי אויר בעציץ. את הנימפאות האירופאיות אני מניח ליד דופן העציץ, כשהקצה הצומח, הכתר ( המקום ממנו צומחים העלים והפרחים), פונה למרכז העציץ, מאחר ולנימפאות האירופאיות יש קנה שורש זוחל. נימפאות טרופיות אני שותל במרכז העציץ, מאחר וצמיחתם היא רדיאלית (מעגלית, מהמרכז כלפי חוץ). מכסים היטב את השורשים, אבל יש להקפיד שהכתר יבלוט מעל מצע השתילה (חשוב מאוד, אין לכסות את הכתר באדמה!!!). אני נוהג לא למלאות את מצע השתילה עד שפת העציץ, אלה להשאיר מספר סנטימטרים פנויים, וחלק זה אני ממלא בחצץ או טוף דק, כדי למנוע ערבול מצע השתילה במים (שוב - חשוב מאוד להקפיד לא לכסות את הכתר!!!). הנימפאות מדללות מאוד את המזון בקרקע, לכן אני נוהג לשותלן מחדש (אפילו באותו עציץ) מדי שנה באביב, עם ראשית הלבלוב. אם הנימפאות שתולות במכלים ענקיים או שאין באפשרותכם לשותלן מחדש מדי שנה,אפשר לדשנן בדשן עם שחרור איטי, אך יש להקפיד לקבור את הדשן עמוק בבוץ, כדי שלא ישתחרר למים, דבר התורם להתרבות אצות וכן הוא גם עלול לפגוע בדגים.
עומק שתילה
אחד הגורמים העיקריים המשפיעים על מראה הצמח. רוב הנימפאות אוהבות עומק של 50-60 ס"מ מעל כתר הצמח (לכן יש לקחת בחשבון גם את גובה העציץ שבו הן שתולות). זנים ננסיים יסתפקו גם ב30 ס"מ מים מעל הכתר. הכלל הוא, שהשטח אותו תכסה הנימפאה בעלים, הוא פי שתיים מהעומק שבו היא שתולה, כלומר נימפאה ממוצעת, השתולה בעומק 50 ס"מ, תכסה שטח של 1 מטר מרובע (או ליתר דיוק, מטר מעוגל). ככול שהצמח גדול יותר, ובעל עלים רבים יותר, כך הוא יצמיח יותר פרחים. נימפאות השתולות בעומק נמוך מידי, יצמיחו עלים מעטים וקטנים, ובקושי יפרחו. לעיתים קרובות אני נתקל בספרות בהוראות שצריך להניח את העציץ עם נימפאה שרק החלה ללבלב במים רדודים, ועם גדילת והתארכות העלים, להעבירה בהדרגה למים עמוקים יותר. מניסיוני, אפשר להניח את העציץ ישר מההתחלה בעומק הרצוי, והנימפאה תגדל בלי בעיות.
תאורה
הנימפאות הם צמחים חובבי שמש. האירופאיות אוהבות לפחות 3-4 שעות שמש, ומינים טרופיים מסוימים יזדקקו ל 5-6 שעות שמש בכדי לפרוח. צמח הגדל באזור חשוך מדי, נוטה להצמיח עלים גדולים יותר (בגלל המחסור באור), ולמרות שניראה שהצמח גדל יפה, הוא כמעט ולא יפרח.
מחלות ומזיקים
הנימפאות בארץ הם צמחים חסונים ועמידים, והם נקיים לרוב ממחלות וטפילים. מניסיוני, שתי הבעיות העיקריות הם כלבים (ואנשים לא זהירים) הנכנסים לבריכה, הופכים ושוברים את הצמחים (וגם עלולים לפגוע בבריכה עצמה, אם היא עשויה מיריעה), וכנימות.
לפתור את הבעיה הראשונה - יש לדאוג שלא יכנסו כלבים לבריכה . צמחים שהתהפכו יש לישר בהקדם האפשרי (ואם צריך, אז גם לשתלם מחדש), אם הצמח יישאר קבור מתחת לעציץ הוא ימות.
לבעיית הכנימות (שמניסיוני היא די נדירה) יש פתרון פשוט למדי - מרססים בחומרים קוטלי כנימות המבוססים על סבון כגון "זוהר נוי". אם משתמשים בחומר בזהירות, ודואגים לא לרסס יותר מידי לתוך המים אלא רק על העלים, לא יגרם כל נזק לדגים. מי שמעונין להשתמש בשיטות "ביולוגיות" (ויש לו הרבה זמן פנוי וסבלנות), יכול להשקיע בזהירות את העלים הנגועים במים, והדגים ינקרו ויאכלו את הכנימות, או לחילופין, להתיז על העלים זרם מים עדין אך חזק, והכנימות שישטפו בזרם יאכלו ע"י הדגים (שיטות אלו יעילות לבריכות קטנות, במיוחד אם יש בבריכה דגים יולדי-חיים כמו גמבוזיות, גופים, מולים וכד').

גידול לוטוסים (נלומבו) :

הלוטוסים זקוקים למצע בוצי ועמוק, לפחות 40-50 ס"מ, לכן צריך לשתלם בעציצים גדולים, או לחילופין, לחפור מבעוד מועד "אדניות" גדולות בתחתית הבריכה. הלוטוסים אוהבים שמש, וצריכים לפחות 5-6 שעות שמש ביום כדי לפרוח.


נכתב ע"י אופיר תומר, מח' צמחי מים, אקווה-גן.






צמחי מים
בריכות נוי
אקווריומים
דגי נוי
דף הבית

http://www.easy-poll.com/counters/