ברכות הנוי בחצר ביתנו משמשות לנו כמקום שקט ומפלט לברוח מלחצי היום שבו אנו נמצאים. ליד הברכה אנו יושבים וחולמים על מקומות רחוקים ירוקים שופעים במים ורעש מפלים שבו היינו רוצים להימצא ולחיות. כל אחד מאתנו יכול לבנות בחצרו, על הגג, או במרפסת ביתו,את פינת החלום שלו (הברכה) באם רצוננו להקים זאת במו ידנו,או על ידי איש מקצוע. יש קודם לבדוק נתונים ראשונים ובסיסיים אצל מומחה. שזאת עבודתו. חשוב לדעת שלהקים ברכת נוי זה לא עניין פשוט לאלה שאינם במקצוע, כמו למשל, בעיות של חום, קרינה חזקה במיוחד של השמש ועוד פרמטרים קשים שבארצנו.
1. מיקום הברכה.
2. כמה שעות שמש על הברכה.
3. ממה עשויה הברכה- בטון, או מחומרים אחרים.
4. האם ישנה אפשרות להתקין במרפסת או על גג ( בעיית משקל).
5. האם הברכה מיועדת רק לצמחי מים.
6. האם רק לדגים.
7. האם משולבת דגים וצמחי מים.
8. איזה דגים אפשר לשלב בברכת הצמחים.
9. האם רוצים לקבל מים צלולים על ידי פילטר.
10. האם אפשר לקבל צלילות מים רק על ידי צמחים (אפשרות ).
11. איזה נפח פילטר יתאים ,ולאיזה כמות מים.
12. איזה משאבת מים, טבולה או חיצונית. והיתרונות של כל אחת.
13. באיזה צנרת נשתמש.
14. מיקום הברכה ביחס לבית . ראה שרטוטים.
15. האם יש צורך בשימוש במערכת לעיקור (U/V) הירוקת.
16. נחוץ קו חשמל ניפרד אל הברכה.
17. עומק הברכה שונה מברכה לברכה מסיבות כמו למשל, צמחי מים ,ילדים קטנים ועוד.
18. תאורת מים.
הנתונים המוזכרים לעיל הם חלק חשוב שעליכם לדעת לפני שניגשים להקמת הברכה.
ישנם שתי אפשרויות להקמה .לעשות זאת בעצמנו שההנאה והסיפוק לבסוף תהיה גדולה יותר.
או להזמין איש מקצוע . בעניין איש המקצוע יש לבדוק היטב ולקבל המלצות ממקום שבו עבד והקים ברכה. טוב מראה עיניים .רצוי לשמוע חוות דעת לאחר כמה חודשי עבודת הברכה.
חשוב מאוד לדעת שגם במקרה הטוב והברכה הוקמה ברמה הגבוהה ביותר, יש צורך בטיפול שוטף כמו ניקוי התחתית מעלים שנשרו פנימה,ניקוי הפילטר,ועוד. במקרה של משאבת מים טבולה יש צורך להוציאה לניקוי מדי פעם, משום שהיא נסתמת על ידי עלים.
לאחר הקדמה זו נשמח לענות על כל שאלה או בעיה שנוצרה אצלכם בברכת הנוי ובכל
הנושאים לגבי צמחי המים,פילטרים,משאבות המים ,סוג היריעה ,ועוד.
מצורפים כמה תרשימים של אפשרויות מיקום להקמת הברכה.
אצלנו אפשר לקבל את הציוד המתקדם ביותר לברכות הנוי,ציוד שמותאם לתנאים הקשים שבארצנו
וכן בניית פילטר לכל כמות מים שבברכה ובאחריות למים צלולים ברמת מי שתייה ביציאה מהפילטר.
אנו בונים פילטרים ביולוגים לנפח מים מ-100 ליטר ומעלה, עד אלפי קוב.
את הפילטר אין צורך להחליף והניקוי נעשה ללא פירוקו.
כן אפשר לרכוש אצלנו את כל צמחי המים בכל הגדלים וגם לפי הזמנות מיוחדות.
כן אפשר לקבל אצלנו מערכות חימום מים לברכות נוי בין 1000/3000 KW.כולל תרמוסטט.
מיקום הברכה רצוי שיהיה בזווית ראייה מהבית כאשר אנו יוצאים לחצר או מביטים מהקומה השניה ראה שרטוטים. רצוי מאוד למקם את הברכה במקום ששעות השמש בעיקר שעות הצהרים יהיו כמה שפחות בקרינה ישירה על הברכה.
ברכת הבטון תמיד רצויה יותר מאשר היריעות. לא תמיד אפשר לממש אופציה זאת משום שלפעמים אין אפשרות מעבר אל החצר האחורית, או מסיבות כלכליות ,לכן משתמשים ביריעות. חשוב מאוד לקבל אישור מהמוכר שהיריעה מכילה חומרים נוגדי uv . ולא, היריעה שתיחשף ישירות אל השמש, תתייבש ותיסדק תוך קצר, ויחלו נזילות מים.
במקרה ואנחנו מעונינים בהתקנת ברכת נוי במרפסת או על הגג, רצוי מאוד לקבל אשור ממהנדס הבניין למשקל המותר לכל מטר מרובע. לאחר אשור המהנדס נדע היכן למקם את הברכה ובמיוחד נדע את עומקה. העומק חשוב לצמחי המים.
כאשר הברכה מיועדת רק לצמחי מים, חשוב מאוד שעומקה יהיה בממוצע של 50 ס"מ משום שצמחים מסויימים כגון הנימפאות (שושנות מים) ולוטוסים חייבים עומק של מינימום 50 ס"מ , וכן לאפשר לצמחי גדה לגדול על ידי יצירת מדרון או מדרגה ראה שרטוטים.
במקרה של ברכת דגים, חשוב מאוד מיקום הברכה , באיזה אזור בארץ היא ממוקמת וזאת משום שלא כל דג יכול להתקיים בתנאים קשים כמו, קרח, שלג, או תנאי חום קיצונים. בברכת דגים(דגי קוי) אין אפשרות לגדל צמחי מים כמו נימפאות אלא רק צמחי גדה.
באשר לברכה משולבת צמחי מים ודגים .יש לאכלס דגי מים קרים(דגי זהב) שאינם מזיקים במיוחד לצמחים .ומקרה של ברכה באזור חם כמו הנגב ישנה אפשרות לאכלס דגים מסוג מולי, סיפן, רוזיברב ועוד.דגים אלה יכולים לשרוד את החורף באזור זה.
הפילטר הביולוגי בא לפטור אותנו מטיפול יום יומי בברכה . הפילטר הוא לב הברכה ובלעדיו אנחנו הופכים למטפלים יומיים .ומאיפה לנו הכוח לאחר יום עבודה לטפל בברכה? לכן נושא הפילטר הוא חשוב במיוחד .הפילטרים המוצעים למכירה לא תמיד נותנים לנו התוצאות הרצויות . חשוב מאוד לקנות אצל אנשי מקצוע בנושא. חשוב מאוד לדעת איזה מדיה סינון נמצא בתוכו. האם כמות המדיה מותאמת לכמות המים, והאם ישנם חומרי סינון נוספים . בפילטר נכון אין צורך להחליפו וניקיונו נעשה ללא פירוקו או החלפת המדיה הניקוי נעשה בדרך פשוטה וכל זאת נעשה רק בשעת הצורך, שיכולה להיות גם פעם בשנה, דבר התלוי בפרמטרים שונים. הסברים אצל אנשי המקצוע.
בברכת צמחי המים אנו יכולים להשתמש בצמחים כפילטר ביולוגי. ככל שנרבה בצמחי המים
מי הברכה יהיו צלולים . חשוב מאוד להוסיף דגים בברכה זו , שילוב הדגים בברכה מוסיף יופי
וגם את כל החומרים האורגניים למים כך שאין צורך בהוספת חומרי דישון לצמחים .הדגים
שאותם יש להוסיף הם דגי זהב או דגי גמבוזיה, כדי שימנעו את התרבות היתושים בברכה.
חשוב לדעת שרוב צמחי המים נכנסים לתרדמת חורף, ובתחילת האביב חוזרים ללבלב ולצמוח מחדש.
את צמחי הברכה נהוג לחלק לשלוש קבוצות:
1. צמחי-גדה - צמחים שבהם רק בית השורשים טבול במים, ושאר הצמח יוצא אל מחוץ למים, צמחים אלו יגדלו גם באדמה בוצית. בקבוצה זו נמצא את מיני הגומא, סוף, פונטדריות, בת-קלה ועוד. צמחים אלו הם היחידים שמתאימים לגידול עם דגי הקוי, מכיוון ששורשיהם קבורים במצע, ושאר הצמח נימצא מחוץ למים, וכך אין דגי הקוי יכולים לאוכלם.
2. צמחי-מים - צמחים הטבולים לגמרי במים, לעיתים בעלי פרחים ועלים הצפים על פני המים. לקבוצה זו שייכות הנימפאות (שושנות מים), אלודאות, וולסנריות וכו'. נהוג להתייחס גם לצמחי גדה משתרעים כגון ספלילה, אלף-עלה, בקופה וכו' כצמחים טבולים, מכיוון שסגנון צמיחתם מאפשר לדגי הקוי לנגוס ולאכול בהם. גם הלוטוס נכנס לקבוצה זו מכיוון שלמרות שהצמח הבוגר הוא צמח גדה עם עלים ופרחים הנמצאים גבוהה מעל המים, צמח זה דורש עומק רב לגידולו (לפחות 50 ס"מ מים), וכן בראשית גידולו הוא מצמיח עלים צפים כשל נימפאות.
3. צמחים צפים - צמחים אלו צומחים במנותק מהקרקע, וצפים בחופשיות על פני המים. בקבוצה זו נמצאים יקינטוני המים, חסת מים, סלווינייה ואזולה(שרכי מים צפים) ועדשות המים. צמחים אלו מעדיפים מים עומדים או זורמים באיטיות. יש לציין שצמחים טרופיים אלו מתים ונעלמים בחורף.
משאבות המים לברכה הם נושא מרכזי וחשוב במיוחד .לא כל משאבות המים הנמכרות בחנויות בעלי החיים הם משאבות המיועדות לברכות הנוי. ברוב המקרים נמכרות משאבות מים שבמקורם מיועדות לאקווריום, או לשימוש בתוך הבית חייב להופיע ברשום על המשאבה שמוצר זה יכול לפעול מחוץ לבית. אחת הסיבות היא שכבל החשמל אינו מוגן נגד קרינת uv , והוא מתייבש ונסדק תוך זמן קצר, ונוצר מגע בין כבל החשמל למים, מצב המהווה סכנת חיים. חשוב מאוד לדעת את הספק המשאבה, האם היא עונה על הדרישות שלנו, האם משאבה זו יכולה לעבוד ברציפות 24 שעות, במשך כל השנה, מה צריכת החשמל , וחשוב מכל האם ישנה אחריות ,ועל מה האחריות. יש לדעת שאנו מכירים שני סוגים של משאבות . משאבה אחת טבולה במים והשניה משאבה חיצונית . משאבת המים הטבולה מצריכה טיפול שוטף מדי כמה ימים, כמו למשל ניקוי הספוג בכניסה ,וניקוי העלים שנצמדים. המשאבה החיצונית היא בדרך כלל משאבה יותר אמינה לאורך זמן, ומצריכה טיפול מינימלי אחת לכמה חודשים. בעייתה העיקרית היא המחיר , אבל לאורך הזמן המחיר הופך לשולי בגלל עבודה רציפה ללא כל בעיות תחזוקה
חשוב מאוד לדעת שגם בצנרת המים ישנם סוגים שונים. יש צורך לבדוק האם צנרת זו מיועדת לשימוש בקרינת שמש ישירה. ישנם צינורות הכוללים נוגדי UV. צנרת לא מתאימה נסדקת עם הזמן.
יש לדעת שברוב המקרים כאשר אנו מתאימים פילטר ביולוגי לכמות המים של הברכה, אין צורך להשתמש במערכת uv .הפילטר עצמו גורם למים להיות צלולים, במיוחד כאשר בברכה ישנם צמחי מים. מערכת ה- uv תפקידו הוא לעקר את האצות המיקרוסקופיות הנמצאות במים, ובכך למנוע מהם להתרבות ולהעכיר את המים מערכת זו לא נותנת פתרון לאצות הירוקות שעל דפנות הברכה. חשוב מאוד להתאים את הספק מערכת UV לכמות המים בברכה. לכן באם הפילטר מותאם נכון אין צורך למהר ולקנות מערכת זו - תמיד אפשר להוסיף. גם כאשר אנו משתמשים במערכת ה-uv חשוב מאוד לדעת כמה שעות ביום אפשר להפעילה וכן הטיפול השוטף לאורך עונות השנה.
חשוב לדעת מראש על איזה סוג של ברכה אנחנו חולמים. לפי כך נדע את עומק המים :
א. ברכת צמחים, לכן אין צורך בעומק של יותר מאשר- 60 ס"מ.
ב. ברכת צמחים ודגים, גם פה אין צורך בעומק של יותר מ-60 ס"מ.
ג. ברכת דגים, כאן נוצרת לנו בעיה קטנה . באם רצוננו בדגים קטנים.
מספיק לנו עומק של -60 ס"מ, אבל כאשר נרצה דגי קוי גדולים עומק הברכה
מתחיל מ-60 ס"מ עד- 150+ ס"מ ואז ? מה עושים עם הילדים הקטנים שבבית.(בעיית עומק)
במקרה זה יש למנוע מבעד הילדים להתקרב על ידי גדר דקורטיבית עד לגדילתם.
בברכה זו רצוי מאוד להשתמש בפילטר בהספק גבהה במיוחד ובנפח מצע סינון גדול.
סוג זה של ברכה משמש בעיקר למלא את הצורך בצליל זרימת מים, לסוג זה שייכים פסלוני מים קטנים, מעיין אבנים, מיכל עם מזרקה קטנה וגם הפסלים המשמשים בתורת ה"פאנג-שוואי" שייכים לקטגוריה זו. גם המזרקות הגדולות בחוצות הערים נכללות כאן. הדבר המשותף לכולם היא העובדה שבברכות אלו לא מכניסים אורגניזמים חיים, ולכן לרוב אין צורך בפילטר כלל. באלמנטים אלו רצוי לחטא את המים בכלור, וכך לשמור על צלילותם ולמנוע הופעת אצות שונות. במידה ומשתמשים בכלור (או כל חומר המשמש לחיטוי בריכות) ניתן להשתמש בכל סוג חומר עמיד במים שרוצים, ובאיזה צבע שרוצים מכיוון שלא יגדלו אצות שיסתירו את הצבעים.
בתאורת המים אנו משתמשים בעיקר ליופי ולמשחקי אור בלילה. התאורה עצמה לא נחוצה לדגים או לצמחים אלא אך ורק לסיפוק העצמי שלנו. כאשר אנו רוכשים תאורת מים יש לשים לב שהפנס יהיה בעל שטח פנים רחב, בזרם של 12/24 W כולל שנאי זרם מתאים . כמו כן חשוב מאוד לבדוק האם יש להשיג נורות להחלפה וכן האם מערכת זו עברה בדיקת מכון התקנים. יש לנקות את זכוכית המנורה מדי פעם ,משום שהזכוכית מתכסה בירוקת ועוצמת התאורה יורדת, רצוי למקם את התאורה במקום שאפשר להוציא לניקיון בקלות.
יש להכין קו חשמל ניפרד אל הברכה ולבדוק האם הוא מעורק היטב. כמו כן לחבר אותו למפסק-פחת בנפרד לבית - זאת כהמלצה. יש להזמין חשמלאי מוסמך לבצוע עבודה זו.